07. juuni 2024

Ringse Arhitektuuri Kiirendi esimene semester seljatatud – ootame põnevusega teist!

Kuvatõmmis RAK seminari slaidist.

RAKu ehk Ringse Arhitektuuri Kiirendi esimese õppeaasta esimene semester möödus kiiresti ja juhatas õppurid sisse kestliku ruumiloome alusteemadesse. 17. aprillil toimunud I seminar keskendus kliimamuutustele arhitektuuris ja sisaldas loenguid erinevate valdkondade lektoritelt: vastne kliimaminister Yoko Alender pidas loengu teemal “Kliimakriis ja ruumiloome”; EKA filosoofia õppejõud Eik Hermann kõneles arhitektide muutuvast rollist kuumeneval planeedil; Taltechi õppejõud Simo Ilomets pidas loengu teemal “Ootused ja nõuded tuleviku hoonetele ja ehitusmaterjalidele kliimamuutuste kontekstis” ning arhitekt Indrek Allmann Pluss arhitektuuribüroost rääkis jätkuvast ruumiloomest Hundipea projekti näitel.

30. aprillil toimunud II seminar tõi kuulajateni Jüri Rassi Kliimaministeeriumist, kes käsitles siseriiklikke strateegiaid ja valdkondlikke arengukavasid; Helena Rummo ja Elina Liiva Eesti Kunstiakadeemiast pidasid loengu “(Kliima)muutused arhitektuuris”; Marija Katrina Dambe Läti arhitektuuribüroost Nomad tutvustas ringse arhitektuuri võimalusi lammutatava hoone materjalide taaskasutamise näitel ning Leedu arhitektid Gabriele Ubareviciute ja Giedrius Mamavivicius büroost After Party mõtisklesid, kuidas mõjutada ehitatud keskkonna pikaajalist jätkusuutlikkust.

Maikuus viis arhitekt, RKASi hoonete süsinikjalajälje hindamise ekspert, Taltech süsinikjalajälje arvutamise töörühma liige Kadri-Ann Kertsmik läbi sisutiheda kahepäevase koolituse hoonete süsinikjalajälje (LCA) hindamise ja vähendamise teemal.

Alates 2025.aastat tuleb koos Eestis ehitusloa taotlusega esitada ka hoone süsinikujalajälje väärtus uutele hoonetele pindalaga enam kui 1000 m2. Kavandatakse jätkusamme, mis muudab arvutuse kohustuslikuks ka renoveeritavatele hoonetele. Nõuded tulenevad Euroopa Liidu EPBD direktiivist, lisaks on üha enamatesse arhitektuurivõistluste nõuetesse Eestis ja Skandinaavias lisatud hoone süsiniku jalajälje arvutuse nõue ja hilisem kompetentsi kaasamise võimekus. Kursus tutvustas arhitektidele hoone süsiniku jalajälje hindamise meetodeid, vahendeid ja andmeallikaid, Eestis välja arendatud arvutusmeetodikat, riiklikku materjalide andmebaasi ja juhtumiuuringuid eri tüüpi hoonete näitel.

RAKu esimese semestri võttis kokku ühine õppereis Oslosse, kus tutvuti Norra kestliku ruumiloome edusammude ja õppetundidega. Külastati FutureBuilt organisatsiooni, kelle eestvedamisel on algatatud ja teostatud hulgaliselt jätkusuutliku arhitektuuri projekte. Vaadati üle olulisemad kestliku arhitektuuri näited, sh KA13, HasleTre, Vertikal Nydalen, ringsete materjalide keskus Ombygg, Fridadale Ruseløkka kool

Täna ilmus reisist Ehituslehes intervjuu, kus Andrea Tamm, Mariann Drell, Hannes Praks Eesti Arhitektuurikeskusest ja Johan Tali Molumbast jagavad kogetust muljeid. Lugeda saab siit.

RAKu teine semester algab juba septembri keskpaigas ja oktoobris toimub ka TAB satelliitüritusena avalik seminar, kuhu on oodatud lisaks RAKu õppuritele kõik teised ringse arhitektuuri huvilised.  Järgmise semestri peateema on olemasolevad ressursid, keskendutakse materjali ringlusele ja jääkidele.

RAK koolitusprogrammi läbiviimist kaasrahastab Euroopa Liit perioodi 2021-2027 ühtekuuluvus- ja siseturvalisuspoliitika fondi rakenduskavade vahenditest.