10. okt. 2024

Lugemissoovitus: Müürilehe kiirkohting Open House Tallinna projektijuhi Aleksander Taliga

AleksanderTali_Foto_EvertPalmets

Selleaastase Open House Tallinna fookusteemaks on kaasavus ja ligipääsetavus. Kuidas see programmis väljendub?

Igal aastal oleme korraldanud tuure kolmes keeles – eesti, vene ja inglise, ning kaasanud seeläbi erinevaid kogukondi. Seekord on meie programm tavapärase kolme keele asemel hoopis neljas keeles. Lisandunud on eesti viipekeel. Viime Eesti Kunstiakadeemias esmakordselt läbi tuuri vaegnägijatele, mille jooksul on võimalik teadvustada arhitektuuri kirjeldustõlke kaudu, kätelda makette ja 3D prinditud elemente. Lisaks oleme oma materjalides ära märkinud ka kõik ratastooliga ligipääsetavad tuurid, et soovijad leiaksid info kenasti üles.

Kaasame ka noori – näiteks viib Valgustusdisainerite Assotsiatsioon läbi töötoa noortele, mis on hea võimalus õppida juba varakult tundma valgustuse väärtust ja seda, kuidas ruumi paremini valgustada. Töötuba sobib hästi 7.–12. klassi noortele.

Kui rääkida kaasatusest laiemalt, siis kaasav linnaruum on selline, kus on kõigil hea olla. Et selleni jõuda, on oluline tähele panna erinevaid linnaruumi elemente. Seega korraldame meie eriprogrammi raames koostöös Tallinna Linnamuuseumiga garaažide tuuri, tänavaruumi ekspertidega tänavaruumi tuuri ja valgustusdisaineritega valgustusdisaini tuuri. Lisaks sellele viime Kultuurikatlas läbi kuus välkloengut, mis räägivad kaasavast linnast ning linnaruumile lähedastest teemadest.

Lõpetuseks tahame näidata linnaruumi kasutusviise ning viime koostöös orienteerumisklubi TONiga läbi siseorienteerumise. See on üks eriline viis, kuidas arhitektuuri avastada ja erinevaid kogukondi kaasata, seega kellel vähegi võimalik, soovitan sellest osa võtta. Radasid on igale maitsele.

Loe kogu intervjuud 👉 Müürilehes